GuidePedia

0

http://www.romfea.gr/

serron
Τη Τρίτη 29η Οκτωβρίου ο Μητροπολίτης Σερρών συναντήθηκε για συζήτηση και ενημέρωση με τον Εμπορικό Σύλλογο Σερρών.
Η συνάντηση έγινε τις 12 η ώρα το μεσημέρι στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Σερρών και διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Είχε προηγηθεί πρόσκληση του Σεβασμιοτάτου Μιτροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγου.
Τον Εμπορικό Σύλλογο Σερρών εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Άγγελος Κεχαγίας και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Τα θέματα της συζήτησης αφορούσαν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός και ειδικότερα ο Εμπορικός κόσμος.
Ειδικότερα έγινε αναφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ελλήνων προς την εφορεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Δόθηκε επίσης έμφαση στην χαμηλή αγοραστική δύναμη των πολιτών εξαιτίας της συγκυρίας που προκαλεί με την σειρά της πτώση στον κύκλο εργασιών των εμπορικών καταστημάτων.
Επίσης κατά την διάρκεια της συζήτησης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 60% περίπου του εμπορικού κόσμου.
Η πτώση του κύκλου εργασιών των εμπορικών καταστημάτων εξαιτίας της δημοσιονομικής συγκυρίας έχει προκαλέσει τρομακτική συρρίκνωση του εισοδήματος των εμπόρων ώστε να βρίσκονται σήμερα οι περισσότεροι έμποροι στην δύσκολη θέση να μην μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Κατά αυτό τον τρόπο σήμερα η πλειοψηφία των εμπόρων δεν έχει πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες (χειρουργεία, κλινικές νοσηλείας κ.λ.π.).
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών κ. Άγγελος Κεχαγιάς ζήτησε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγο να μεσολαβήσει προς την Κυβέρνηση ώστε να βρεθεί λύση και να αντιμετωπιστεί το ανθρωπιστικό ζήτημα που έχει προκύψει και οι συνάνθρωποι μας του εμπορικού κόσμου να έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στο Νοσοκομειακό Σύστημα και να είναι εφικτή η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών.
Τέλος τέθηκε το πολύ σοβαρό και φλέγον ζήτημα της «κυριακάτικης αργίας» και της Κυβερνητικής πρόθεσης να παραμένουν τα καταστήματα ανοιχτά και τις Κυριακές.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης  Θεολόγος όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών διαφωνούν με τις όποιες πρωτοβουλίες και ιδέες για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης υπήρξε πλήρης ταύτιση των θέσεων του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου της πόλης μας με τον Εμπορικό Σύλλογο Σερρών.
Στην συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της επιστολής του Σεβασμιώτατου Μητροπολιτή Σερρών:
Η Κυριακή ημέρα, σύμφωνα με την διδασκαλία της αγίας ορθοδόξου Εκκλησίας μας αλλά και την μακραίωνη εθιμική παράδοση του τόπου μας θεωρείται ημέρα ιερή και σεβάσμια.
Είναι η κατ’ εξοχήν ημέρα του Κυρίου, που τιμήθηκε μόνη από όλες τις ημέρες του εβδοματικού χρόνου με αυτό τούτο το όνομα του Κυρίου μας.
Είναι η πρώτη ημέρα της εβδομάδος, αλλά και η όγδοη αυτής, η προεικόνιση της αλήκτου και ανεσπέρου ημέρας του Κυρίου, η προτύποση του ογδόου και ατελεύτηκου αιώνος της Βασιλιάς του Θεού.
Η αγία αυτή ημέρα μυσταγωγεί στον κόσμο το θαύμα της εβδομαδιαίας λειτουργικής αναμνήσεως του θείου Πάσχα, την τελείωση και την πλήρωση του μυστηρίου της αγίας Αναστάσεως.
Η αγία ημέρα της Κυριακής καθώς και η πρώτη είναι η μεγαλύτερη από όλες τις δεσποτικές εορτές του χρόνου, ωραϊζεται και μεγαλύνεται με τα προνόμια, κατά τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, της θείας Αναστάσεως του Σωτήρος, και καθώς υπηρετεί βαθύτατους συμβολισμούς και νοήματα υψηλά, τιμήθηκε υπερβάλλοντως από την συνείδηση της Εκκλησίας μας με λειτουργική, ιστορική, πνευματική και ηθική τιμή.
Η κατ’ εξοχήν αυτή πανσεβάσιμος ημέρα της λειτουργίας, η πηγή της οροδόξου θεολογίας, η τιμημένη ημέρα της ξεκούρασης και του αγιασμού, η αγία ημέρα της Αναστάσεως, οδηγεί την ζωή των πιστών στην πρόγευση των αιώνιων αγαθών του Παραδείσου.
Ο Άγιος και Ισαπόστολος Αυτοκράτωρ Μέγας Κωνσταντίνος με διάταγμα του στις 7 Μαρτίου του 321, και εκ λόγων φιλανθρωπίας όρισε την ημέρα της Κυριακής ως ημέρα αργίας αλλά και δοξολογίας, αγιασμού, αναπαύσεως, πνευματικής και σωματικής ανασυγκρότησεως, οριοθετήσεως του αληθούς νοήματος της ζωής, εξόδου από την φιλαυτία και φιλαργυρία, συναντήσεως «εν παροξυσμώ αγάπης» μετά του Θεού και της εικόνας Του, του ανθρώπου.
Η αγία ημέρα του Κυρίου, ή σέπτη Κυριακή, το εβδομαδιαίο Πάσχα προβάλλει ενώπιον μιας ως μια ανθρώπινη ανάγκη για ανάπαυση «από των κόπων της πολυμόσχου σαρκός» και ανασυγκροτήσεως της προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής αλλά πρωτίστως και ως ένα πνευματικό αίτημα δοξολογίας του αγίου Θεού και αγιασμού της υπάρξεως μας δια της συμμετοχής μας στην  ψυχοτρόφο Τράπεζα του Κυρίου μας, αποφυγή της αμαρτίας, ασκήσεως της φιλανθρωπίας και επαναριοθετήσεως σύνολης της ζωής μας στην προοπτική της αιωνιότητος.
Η Κυριακή είναι πολύ περισσότερο από μια αργία κοσμική. Είναι πρόγευση της αιωνιότητας, υπόθεση πνευματικής εργασίας, πλησμονή αναστασίμου χαράς, αφορμή αγιασμού, ευκαιρία μετάνοιας, επιλογή ζωής, ευωδία Παραδείσου, πρόσκληση αιωνιότητος, συνάντηση Θεού.
Για τούτο τον λόγο εύλογη απορία προκαλεί η επιχειρούμενη τελευταίως σταδιακή αποϊεροποίηση και κατάργηση της αργίας της Κυριακής ώστε, ώς υποστηρίζεται, να ανακάμψει οικονομικά η δύστηνος πατρίδα μας.
Η ανάκαμψη όμως θα έλθει μέσα από την περιφρόνηση του λόγου του Θεού: Φοβούμαι ότι ο κύριος στόχος του νέου αυτού μέτρου που πλήττει τον άνθρωπο είναι η απομείωση της Ορθόδοξης αυτοσυνείδησιας των Ελλήνων και η μετατροπή τους απλώς σε παραγωγικές μηχανές και λογιστικές μονάδες.
Στον εργασιακό δε τομέα, με την επίκληση της οικονομικής κρίσεως καταπατούνται θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα που κατοχυρώθηκαν με κόπο, αγώνες και αίμα.
Τα μικρά καταστήματα και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα υποστούν σημαντικό πλήγμα και οι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες, σε λίγο καιρό θα δρέψουν τους καρπούς του ψηφισθέντος νομοθετήματος, αυξάνοντας τα κέρδη τους εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων.
Σε εποχές, κρίσεων, όπως σήμερα, είναι τουλάχιστον ακατανόητο να μην ενισχύονται τα πνευματικά και ηθικά θεμέλια της ζωής των ανθρώπων, να περιορίζονται τα όρια της ζωής, να ισοπεδώνεται η ελπίδα, να αφαιρείται η προοπτική, να αποιρεοποιείται ο άνθρωπος, να υπονομεύεται ο θεσμός της οικογένειας, να «θεοποιείται» το χρήμα και το κέρδος, να μεταπίπτει ο άνθρωπος σε παραγωγική μηχανή και λογιστική μονάδα.
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε
Σας απευθύνω το παρόν έγγραφον προς ενημέρωση σας, στα πλαίσια της ποιμαντικής ευθύνης και μερίμνης μου ως Επισκόπου σας.
Είναι μια παραίνεσις πνευματικής και διδακτικής προς εσάς που αποτελείται την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τους εκλεκτούς συμπολίτες μας, τους τίμιους εργάτες, τα παιδιά της Εκκλησίας του Χρηστού μας.
Παρακαλώ θερμώς να σκεφθείτε σοβαρώς όσα από αγάπη Χριστού και πνευματικό ενδιαφέρον και μόνον σας γράφω.
Η αργία της Κυριακής στηρίζεται στην πίστη και παράδοση της Εκκλησίας και της πατρίδος μας.
Σας παρακαλώ να λάβετε σοβαρώς υπ ‘ όψη σας στην όποια απόφαση σας το Νόμο του Θεού, την αξία και την ιερότητα του ανθρώπινου προσώπου ως εικόνας του αγίου Θεού, την ψυχική και σωματική ανάγκη του ανθρώπου για ξεκούραση και ανασυγκρότηση, καθώς και τις συνέπειες που θα έχει στον ιερό θεσμό της οικογένειας η κατάλυση της Κυριακής αργίας, ημέρας που παραδοσιακά η Ελληνική οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το κοινό τραπέζι.
Η δε χάρις και το έλεος του Κυρίου μας εύχομαι να σκεπάζουν και να ενισχύουν την ζωή σας.
Μετ’ ευχών ολοθύμων και αγάπης Χριστού
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top