GuidePedia

0
Εκ της Ι.Μητροπόλεως Φθιώτιδος
img 6169 3

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε η ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών εις την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου το απόγευμα.

Στην ιερά ακολουθία χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη ψυχική ωφέλεια που έχουν οι πιστοί από την ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, τονίσας τη στοργή της Θεοτόκου προς το ανθρώπινο γένος.

Παρομοίασε τη ζωή του ανθρώπου δίχως την στοργή της Θεοτόκου ως ένα πλοίο που ταξιδεύει σε φουρτουνιασμένη θάλασσα και αποζητά ένα λιμάνι σωτηρίας που δεν είναι άλλο από την βοήθεια του Θεού, της Παναγίας και των Αγίων. Έχουμε ανάγκη από στοργή. Κανείς δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στη γνώση, στην υγεία, στα χρήματά του, στη θέση του, διότι θα έρθει η ώρα της μοναξιάς και θα έρθει η ώρα της εγκαταλείψεως. Τότε χρειαζόμαστε τη στοργή της Θεοτόκου την οποία Εκείνη αφειδώλευτα χαρίζει σε όποιον τη ζητήσει.


Αναφερθείς, τέλος, στον στίχο του Κοντακίου «ἀλλ' ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον» ετόνισε την στοργή της Θεοτόκου και προς την Πατρίδα μας, την οποία απροσμάχητη μόνον η Θεοτόκος μπορεί να την καταστήσει. Ας το καταλάβουν οι ιθύνοντες. Το ψάλλουμε αλλά δεν το πιστεύουμε. Η πραγματικότης όμως είναι αυτή. Έχουσα το κράτος μας απροσμάχητον, η Θεοτόκος. Κανένας δεν μπορεί να το υποδουλώσει και να το εξαφανίσει. Οι μάχες τους, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, δεν θα μας γονατίσουν.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top